TANIMI:

Herhangi bir kaza yada yaşamı tehlikeye düşüren durumda,sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar,hayatın kurtarılması ya da durumun daha kötüye gitmesini önlemek amacıyla,ilaçsız olarak yapılan uygulamalara ilkyardım denir.İlkyardımcı şunu asla unutmamalıdır ki; yapacağı işlem bir tedavi değildir; ilk yardımdır.

AMACI:

Yaralının durumunu kontrol altına alıp daha kötüye gitmemesine engelleyerek hayat kurtarmaktır. SAKATLIĞI ÖNLER SAKATLIK DERECESİNİ AZALTIR İLK YARDIM HAYAT KURTARIR

İLKELERİ:

İyi bir ilkyardım için şu ilkelere uyulmalıdır: Çabuk karar vererek yaralıyı değerlendirmek Yaralıyı bulunduğu pozisyondan kurtararak uygun pozisyon vermek Geçici önlemi hemen almak Kalabalığı uzaklaştırmak Moral vermek Bilincini açık tutmak Sıcak tutmak Çamaşırları keserek çıkarmak Güvenli yere almak.

HEDEFLERİ:

Solunumun sağlanması Kalbin çalıştırılması Kanamanın durdurulması Şokun engellenmesi Yaranın dış etkenlerden korunması Uygun pozisyon verilmesi Haberleşmenin sağlanması yaralının taşınarak sevk edilmesi Örneğin, bir otobüs kazasında birçok yaralı var ise, önce soluk almayandan, kalbi çalışmayandan, kanaması olandan başlayarak ilk yardım yapılmalıdır.

AŞAMALARI:

Trafik emniyet önlemlerini almak Kaza yapan aracın arkasına 150m. geriden görülebilecek şekilde reflektör koyulmalı. dönemeçte ise ön tarafa da yerleştirilebilir.( Taş,lastik ve ağaç dalı koymak yanlıştır. Orada bırakılabilecekleri ihtimali düşünülürse başka kazalara neden olabilir.) Böylece hem zincirleme kaza önlenerek yeni yaralanmalar da önlenmiş olacak, hemde araçtaki yaralının durumu ikinci darbe ile daha kötüye gitmemiş olacak İlk yardımcının da güvenliği sağlanmış olacaktır. Yaralıyı tehlikeli yerden güvenli yere almak Hangi konuda ilkyardım yapılacağına karar vermek ve uygulamak Haberleşmeyi sağlamak Hangi yaralının önce taşına cağına karar vermek; gruplamak Yaralıları taşıyarak sevk etmek. ilerideki konularımızda bu aşamalar tek tek açıklanacağı için burada sadece aşama olarak sayılmış ve detaylandırılmamıştır.

İLK YARDIMCININ ÖZELLLIKERI:

Öncelikle ilkyardım konusunda yeterli bilgi ve beceriye.sahip olmalıdır Empati geliştirmeli (kendisini yaralının yerine koyma) Yarayı iyi değerlendirmeli Ümitsizlik belirtisi göstermeden sakin olmalı İlkyardımcı kendi güvenliğini riske atmamalı Çevre olanaklarından iyi yararlanmalı Eldeki malzemeyi en iyi şekilde kullanmalı Yaralıya moral verebilmeli Ambulans geldiğinde sağlık görevlilerine gerekli bilgileri aktara bilmeli

KAZA YERİNDE ALINACAK ÖNLEMLER :

KAZA YERİ TRAFİK ÖNLEMLERİ:

İlkyardım uygulamalarına başlamadan önce, ilkyardımcı öncelikle hem kendi hem de yaralının güvenliğini sağlamak zorundadır. Bu nedenle şu önlemleri almalıdır: - İşaret vererek araç sağda durdurulur. - Dörtlü sinyaller yakılır. - Kaza yerinin en az 150 metreden görülebilecek şekilde reflektör veya sinyalli- ışıklı cihaz yerleştirilir. - Taş, ağaç dalı, lastik koyulmaz - Böylece zincirleme kaza önlenrniş olur.

KAZA YERiNİN ZARARSIZLAŞTIRILMASI:

- Mümkünse kaza yapan aracın kontağı kapatılarak motoru devreden çıkarılır. - Aracın yanma olasılığına karşı dikkatli olmalı - Aracın devrilme olasılığı unutulmamalıdır.

UYGUN İLKYARDIM ORTAMININ HAZIRLANMASI:

- İlkyardımın yapılacağı ortam hazırlanırken şunlara dikkat edilmelidir: - Taşımaya uygun bir yer olması - Aydınlatma uygun olması - İlkyardım malzemelerinin kolay ulaştırılabileceği bir yer olması - Araç ve ambulansın girebileceği yer olması - İklim koşullarının uygun olduğu ortam olması gerekiyor ki ilkyardımcı ilkyardımı rahat, uygun bir ortamda süratle uygulayabilsin.

YARALININ ARAÇTAN ÇIKARILMASI

Yaralının araçtan çıkarılması son derece önemlidir. Yapılacak bir yanlışlık onun ölümüne, durumunun daha kötüye gitmesine veya sakat kalmasına neden olabilir. Eğer yaralı araçta sıkışmamış ise emniyet kemeri çözüldükten sonra mümkünse 3 kişiyle çıkarılmalıdır. Ancak bir kişiden başka kimse yoksa.ve araç yanıyorsa acele olarak, tek kişi ile çıkarılır. Kapılar açılmıyorsa bazı aletlerle (levye gibi ) açılması için uğraş verilir, ilk yardımcının ve yaralının güvenliği için araba sabitlenmeden kesinlikle yaralı çıkarılmalıdır. Yaralı araçtan çıkarılıp ne tür bir ilkyardıma gereksinimi olduğuna karar verilir verilmez hemen uygun bir pozisyon verilmelidir. Aksi hal de ilkyardımın etkinliği kalmaz. Hangi yaralıya hangi pozisyonların verileceği ilerideki konularımızda yeri geldiğinde. ilkyardımın temel kurallarından birisi de yaralının yaşamsal bulgular şunlardır

Soluğu : Solunumun olup olmadığı Kalp atımı: Nabzın hissedilip hissedilmediği Bilinci : Kaybedip kaybetmediği Kanaması: Olup olmadığı çeşidi Yarası: Ne tür olduğu Rengi: Şoka girip girmediği Isısı : Düşüp düşmediği Gözbebekleri : Kalbin durup durmadığı veya beyin kanamsı olup olmadığı.

Bu bulgular ne tür bir ilkyardımın gerektiğin ilkyardımcıya anlatabilir. Bulgular çok iyi gözlenerek değerlendirilmelidir.

BİZE ULAŞIN!

Shimall Otel ve Kongre Merkezi-1 Otopark Katı Şehitkamil/GAZİANTEP

0507 732 11 49

info@betarentacar.net

NEREDEYİZ ?